Image
 

2019 i backspegeln

Ridån faller för 2019 när året, och hela decenniet, lider mot sitt slut. Vi är tacksamma för allt som vi har hunnit med, och ser fram emot mer bio än någonsin 2020!

Våra biografer

2019 var vårt 99:e år som vi firade in genom att byta namn till Filmstaden och alla våra skyltar är nu utbytta. Vissa SF-skyltar kommer ni dock att få se även i fortsättningen då några av dem är K-märkta och blir kvar för att bevara historien.

Biograf Rigoletto i Stockholm fyllde 80 år och vi visade då ”Borta med vinden” som också blev en stolt 80-åring i år. Alldeles nyss firade vi även Lunds äldsta salong ”Skandia” som fyllde 100 år, det blev därmed en av Sveriges äldsta biografer i drift.

Men från det äldsta till det nyaste tillskottet: Den 18 december öppnar vi en splitterny IMAX-salong på Bergakungen i Göteborg och premiärfilm är Star Wars: The Rise of Skywalker. Det blir den andra kommersiella IMAX-salongen i Sverige med recliners i hela salongen och den senaste generationen laserprojektor – allt för en bioupplevelse utöver det vanliga!

På duken

I år fick vi äntligen se det gastkramande slutet i Avengers: Endgame.
Vi såg “Lejonkungen” i live action som tog biopubliken med storm i somras, Joaquin Phoenix tolkning av “Joker” blev också en publiksuccé och på den svenska fronten blev Hasse & Tage uppskattad, och vi fick både gripande “En komikers uppväxt” baserad på Gardells bok med samma namn, “438 dagar” och “Quick” som alla byggde på verkliga händelser.

Vi sände poddbio i samarbete med aCast och det blev ett uppskattat inslag i vår repertoar. Mest uppskattat var visningarna med podden ”Spöktimmen” som gjordes live under Halloweenveckan. En kusligt bra kombo.

En hel del musikfilmer har vi också kunnat se under året. ”Kanye West: Jesus is king” i IMAX, ”Bring the Soul: The Movie”, ”Western Stars” med Bruce Springsteen, ”Slayer: The Repentless Killogy”, ”Depeche Mode: Spirits in the forests” och ”Arne Alligator” för de allra minsta är några exempel. 

Vi visade dokumentärer såsom ”Apollo 11” för att minnas månlandningens 50-årsjubileum, och ”They Shall Not Grow Old” – restaurerade filmdokument i samband med att freden i Versailles för 100 år sedan satte stopp för första världskriget.

Dessutom visades omtalade filmer på Hindi på utvalda biografer, och populära polska filmer. 

Sortiment i vår butik

Många av er har efterfrågat mat på bio och vi är glada över att just nu kunna testa det på Filmstaden Scandinavia, Sickla och Heron. På ytterligare biografer runt om i landet har vi börjat med Nachos och i alla biografer kan du nu köpa popcorn med vår senaste smak – smör!  

Miljö och hållbarhet

2019 plastbantade vi på Filmstaden, våra plastsugrör är nu papper och vår presentkort är gjorda i kartong.

Dessutom började vi sälja kaffet Chaqwa som är ett UTZ-certifierat kaffe. UTZ utbildar bönder för att skapa möjligheter till bättre levnadsvillkor och en hög och jämn kvalitet på grödorna. Syftet med märkningen är också att minska miljöpåverkan och kostnaderna för producenterna.

Utveckling

Under våren hade vi en Quest ’19 där ett gäng utvecklare fick fria händer att utveckla en idé som ni gäster skulle uppskatta.

Vinnaren blev ”Murk”, en del i Filmstaden-appen som känner av när du är inne i en biosalong och då stänger av ljud och ljus på telefonen. Med funktionen behöver du inte själv tänka på det och alla gäster får ett så lugnt och avslappnande besök som möjligt. 

Vi jobbar med ständig utveckling av vår apps alla funktioner, och våra rutiner i våra salonger, allt för att skapa en så smidig användarupplevelse och ett så lugnt biobesök som möjligt. 

Evenemang på våra biografer

Barnens biodag – vår populära klassiker har vi kört vid två tillfällen i år. Det var lika uppskattat som alltid, och många av de små fick uppleva sitt allra första biobesök med kiknande skratt. 

Årets Lussevaka blev återigen ett uppskattat event. De hemliga filmerna var i år Jojo Rabbit och Parasit, två fantastiska filmer som publiken uppskattade – det blev, i många salonger,  rungande applåder när filmerna presenteras. Det buzzas också mycket om bägge filmerna inför Awards Season.

Filmstaden Uppsala höll Halloweenfest som uppskattades av både små och stora under dagen

Allt detta, och mycket, mycket mer är vi glada över att ha fått dela med er. Nu blickar vi framåt mot 2020, året då Filmstaden fyller 100 år! Det kommer vi att fira under hela året, så håll utkik i alla våra kanaler! 

Inte många dagar kvarstår av året och idag avslutas Star Wars-sagan med premiären av ”Star Wars: The Rise of Skywalker”. I hela landet har vi nu utökade öppettider under jul och nyår för att du ska kunna gå på bio när det passar dig! Och på juldagen kommer även “Frost 2” och den svenska musikalen “En del av mitt hjärta”.

2020 kommer mycket att gå i familjens tecken, men som vanligt har vi film för alla smaker på vår repertoar. Efter önskemål från er i Biolabbet kommer dessutom ett gäng efterfrågade klassiker tillbaka under året – ”Nyckeln till frihet” och  ”Sagan om Ringen”-trilogin är några av dem. Så kolla in filmstaden.se/throwback och boka in datumen redan nu!

Vi alla på Filmstaden vill tacka er för det gångna året, och önska er en riktigt God jul och ett Gott nytt år. Vi ses i biomörkret!

 
 

2 kommentarer

 • Sweet spot, 2019-12-18 15:12

  Det märks också att Rigolletto är 80 år. Ingen fantastisk bioupplevelse med så liten bioduk sett till salongens storlek. Tradition och K-märkning fungerar inte med modern bioupplevelse. IMAX, HDR och recliners kommer efterfrågas i flaggskeppssalongerna, här hänger inte Rigolletto med.

  Kul att se G-B fått ny flaggskepps-IMAX med recliners, hoppas på en nu i centrala Stockholm.

 • Emelie på Filmstaden, 2019-12-20 11:45

  Hej!
  Kul att du uppskattar Bergakungens IMAX! Vi hoppas såklart också på möjligheter att kunna erbjuda IMAX på fler platser, och gärna fler recliners.

  När det gäller dina synpunkter om Rigoletto så tar vi dom vidare.
  Ha en God jul och ett Gott nytt år!

Du måste logga in för att kunna kommentera